Capitolul 34

Păstorii lui Israél

1 Cuvântul Domnului a fost către mine: 2 „Fiul omului, profețește împotriva păstorilor lui Israél! Profețește și spune-le păstorilor: așa spune Domnul Dumnezeu: «Vai de păstorii lui Israél care se păstoresc pe ei înșiși! Oare păstorii nu ar trebui să păstorească turma? 3 Voi mâncați grăsimea, vă îmbrăcați cu lâna și o înjunghiați pe cea grasă, dar nu păstoriți turma. 4 Pe cele slabe nu le întăriți, pe cea bolnavă nu o vindecați, pe cea rănită nu o bandajați, pe cea rătăcită nu o aduceți înapoi, pe cea pierdută nu o căutați, ci le stăpâniți cu forță și cu brutalitate. 5 S-au împrăștiat, pentru că nu era păstor. Au devenit hrană pentru toate animalele câmpului și s-au împrăștiat. 6 Turma mea s-a rătăcit pe toți munții și pe toate colinele înalte; s-a împrăștiat turma mea pe toată fața pământului și nu este cine să o caute și nici cine să o observe».

7 De aceea, păstorilor, ascultați cuvântul Domnului! 8 «Viu sunt eu – oracolul Domnului Dumnezeu – într-adevăr, pentru că turma mea a devenit pradă, a devenit turma mea hrană pentru toate animalele câmpului, din cauză că nu mai sunt păstori; deoarece păstorii mei nu caută turma mea, ci păstorii se păstoresc pe ei înșiși și nu păstoresc turma mea». 9 De aceea, păstorilor, ascultați cuvântul Domnului! 10 Așa spune Domnul Dumnezeu: «Iată, eu sunt împotriva păstorilor! Voi căuta turma mea din mâna lor și-i voi face să înceteze de a mai păstori turma. Păstorii nu se vor mai păstori pe ei înșiși. Voi salva turma mea din gura lor și nu va mai deveni pentru ei hrană».

11 Căci așa spune Domnul Dumnezeu: «Iată, eu, eu însumi voi căuta turma mea și o voi observa! 12 Așa cum se îngrijește un păstor de turmă în ziua când este în mijlocul turmei sale împrăștiate, tot așa mă voi îngriji eu de turma mea și o voi salva din toate locurile unde a fost împrăștiată în ziua înnorată și întunecată. 13 Le voi face să iasă dintre popoare, le voi aduna dintre țări și-i voi face să vină în pământul lor. Îi voi păstori pe munții lui Israél, în pante și în toate ținuturile locuite ale țării. 14 În pășunea cea mai bună le voi paște și pe munții cei mai înalți ai lui Israél va fi staulul lor; acolo se vor odihni, în staulul cel mai bun, și vor paște într-o pășune grasă, pe munții lui Israél. 15 Eu voi păstori turma mea și eu le voi face să se odihnească – oracolul Domnului Dumnezeu. 16 Pe cea pierdută o voi căuta, pe cea rătăcită o voi aduce înapoi, pe cea rănită o voi bandaja, pe cea slăbită o voi întări, voi avea grijă de cea grasă și de cea puternică. Le voi păstori cu judecată.

17 Cât despre voi, turma mea – aşa spune Domnul Dumnezeu – iată, voi face judecată între oaie și oaie, între berbeci și țapi. 18 Este puțin lucru pentru voi că ați păscut în pășunea cea mai bună, iar restul pășunilor le-ați călcat cu picioarele voastre? Că ați băut apele cele mai limpezi, iar restul le-ați tulburat cu picioarele voastre? 19 Dar turma mea paște ceea ce ați călcat cu picioarele voastre și bea ceea ce ați tulburat cu picioarele voastre». 20 De aceea, așa le spune Domnul Dumnezeu: «Iată, eu, eu însumi voi face judecată între oaia grasă și oaia slabă. 21 Pentru că voi ați îmbrâncit cu coasta și cu umărul și ați împuns cu coarnele voastre pe toate cele slabe până când le-ați împrăștiat pe afară, 22 voi salva turma mea ca să nu mai fie de pradă. Voi face judecată între oaie și oaie.

23 Voi stabili peste ele un singur păstor, care le va păstori, pe slujitorul meu Davíd. El le va păstori și va deveni păstor pentru ele. 24 Eu, Domnul, voi fi Dumnezeul lor, iar slujitorul meu Davíd, căpetenie în mijlocul lor. Eu, Domnul, am vorbit. 25 Voi încheia cu ele o alianță de pace și voi face să nu mai fie animale rele în țară. Ele vor locui în pustiu în siguranță și vor dormi în păduri. 26 Le voi da binecuvântare lor și împrejurimilor colinei mele, voi face să coboare ploaia la timpul ei: vor fi ploi ale binecuvântării. 27 Pomul de pe câmp va da rodul său și țara va da roade. Ele vor fi în siguranță pe pământul lor și vor cunoaște că eu sunt Domnul când voi frânge legăturile jugului lor și când le voi salva din mâna celor care le-au exploatat. 28 Nu vor mai fi de pradă pentru neamuri și nu le vor mai mânca animalele pământului. Vor locui în siguranță și nu va mai fi cine să le facă să tremure. 29 Voi stabili pentru ele o plantație renumită; nu vor mai suferi de foame și nu vor mai trebui să suporte umilirea neamurilor. 30 Vor cunoaște că eu, Domnul Dumnezeul lor, sunt cu ele și că ele sunt poporul meu, casă a lui Israél – oracolul Domnului Dumnezeu. 31 Voi sunteți turma mea, turma pășunii mele. Voi sunteți oameni, iar eu sunt Dumnezeul vostru»” – oracolul Domnului Dumnezeu.