Capitolul 12

Iudíta rămâne în tabăra asiriénilor

1 Apoi a poruncit să fie dusă acolo unde era argintăria lui şi a hotărât să întindă pentru ea o masă din bucatele lui şi să bea din vinul lui. 2 Iudíta a zis: „Nu voi mânca din ele, ca să nu devină pricină de poticnire, ci îmi vor ajunge cele pe care le-am adus cu mine!”. 3 Dar Holoférn i-a zis: „Dacă se vor termina cele pe care le ai cu tine, de unde vom aduce să-ţi dăm unele la fel? Căci nu este cu noi nimeni din neamul tău”. 4 Însă Iudíta i-a zis: „Viu este sufletul tău, stăpânul meu, că slujitoarea ta nu va consuma cele pe care le am cu mine până când Domnul va face prin mâna mea ceea ce a plănuit”. 5 Slujitorii lui Holoférn au condus-o în cort, a dormit până la miezul nopţii şi s-a sculat la straja de dimineaţă. 6 A trimis la Holoférn, spunând: „Să poruncească stăpânul meu să-i permită slujitoarei sale să iasă pentru rugăciune!”. 7 Holoférn a poruncit gărzilor sale de corp să nu o împiedice, iar ea a rămas în tabără trei zile. Ieşea în fiecare noapte către valea Betúliei şi se spăla în tabără la izvorul de apă. 8 Când urca, se ruga la Domnul Dumnezeul lui Israél să-i îndrepte calea pentru ridicarea fiilor poporului său. 9 Intrând curată, rămânea în cort până când i se aducea hrana ei, spre seară.

Banchetul lui Holoférn

10 În ziua a patra, Holoférn a făcut un ospăţ numai pentru slujitorii săi şi nu i-a chemat prin invitaţie pe niciunul dintre funcţionarii săi. 11 I-a zis lui Bagóas, eunucul care era peste toate ale sale: „Mergi şi convinge-o pe femeia evreică ce este la noi să vină să mănânce şi să bea împreună cu noi! 12 Iată, ar fi o ruşine pentru noi dacă vom lăsa să plece o astfel de femeie fără să fi stat de vorbă cu ea! Căci dacă nu o vom atrage, se va râde de noi”. 13 Bagóas a ieşit dinaintea lui Holoférn, a intrat la ea şi i-a spus: „Să nu ezite această slujitoare frumoasă să vină la stăpânul meu ca să fie cinstită în faţa lui, să bea vin cu noi cu bucurie şi să devină astăzi ca o fiică a fiilor asiriénilor care locuiesc în casa lui Nabucodonosór!”. 14 Iudíta i-a spus: „Cine sunt eu să mă împotrivesc domnului meu? Tot ce este plăcut în ochii lui voi face degrabă! Şi aceasta va fi pentru mine o bucurie până în ziua morţii mele”.

15 După ce s-a ridicat, s-a împodobit cu hainele ei şi cu toate podoabele femeieşti. A venit slujitoarea ei şi a întins înaintea lui Holoférn blana pe care o luase de la Bagóas pentru viaţa ei de fiecare zi ca să mănânce aşezată pe ea. 16 Iudíta, intrând, s-a aşezat. Inima lui Holoférn şi-a ieşit din sine pentru ea şi sufletul lui s-a tulburat şi dorea foarte mult să fie împreună cu ea. Căci el căuta momentul să o seducă încă din ziua în care o văzuse. 17 Holoférn i-a zis: „Bea şi bucură-te împreună cu noi!”. 18 Iudíta a zis: „Voi bea, stăpâne, pentru că viaţa mea a fost astăzi preţuită mai mult decât în toate zilele de la naşterea mea”. 19 Ea a luat, a mâncat şi a băut înaintea lui cele pe care le-a pregătit slujitoarea ei. 20 Holoférn s-a bucurat de ea şi a băut foarte mult vin, cum nu mai băuse niciodată într-o singură zi de când se născuse.