Descarcă Biblia

„Divina eloquia cum legente crescunt” („Cuvintele dumnezeieşti [ale Scripturii] cresc împreună cu cel care le citeşte”) – sf. Grigore cel Mare, „In Hiezechielem”, I,VII,8.

   Ținând cont de faptul că mai toți folosim mijloacele tehnice și de comunicare disponibile azi, am crezut că poate fi util să fie pus la dispoziție oamenilor textul traducerii Bibliei finalizate la Iași în 2013 și în forma electronică. De aceea, mai jos puteți descărca întregul text al Sfintei Scripturi, în traducerea romano-catolică, inclusiv cu notele și introducerile prezente în forma tipărită (deși încă nu este finalizată, pentru forma electronică, ultima variantă a textului tradus: ea va fi gata în curând și va putea fi actualizată). Evident, pentru a descărca fie pentru telefon, fie pentru calculator, ca și pentru actualizare, e nevoie de conexiunea intrnet.

Descarcă softul de aici

 

Așadar, pentru a descărca aplicația PENTRU TELEFONUL MOBIL, accesați – pentru android, „magazin play” (pentru Aple sau Windows Mobile, aplicațiile de descărcare corespunzătoare) și căutați eBiblia. Descărcați și instalați aplicația. După ce ați instalat, deschideți aplicația și vă vor apărea mai multe ferestre. Pentru ca aceste opțiuni să funcționeze, e nevoie să descărcați manual ceea ce vă interesează. Intrați la setări. Sunt și aici mai multe opțiuni. Dau informații referitoare la textul traducerii romano-catolice. Intrați, în setări, la „Biblii”. Vă vor apărea mai multe traduceri. Selectați „Biblia romano-Catolică” și dați „descarcă”. Sub „descarcă”, aveți posibilitatea să alegeți mărimea fontului pentru textul biblic al aplicației. Întoarceți-vă la setări și intrați la „schițe de carte”. Aici puteți descărca dintr-odată toate introducerile pe care le-am pus în varianta tipărită. Veți vedea că există, deocamdată, o singură posibilitate de selectare: e vorba de introducerile noastre. Descărcați și le aveți pe telefon.
Întorcându-vă la prima pagină a aplicației, dând click pe butonul „Biblia”, selectați din nou varianta „VBRC”. După aceasta, apare lista cărților biblice. Dați click pe cartea dorită și urmați pașii ceruți pentru a ajunge la textul dorit.

Pentru a efectua o căutare, întoarceți-vă pe pagina principală a aplicației și accesați butonul „concordanță”. Controlați să fie, în dreapta sus, varianta VBRC și în căsuța liberă introduceți cuvântul dorit, dând click pe acea lupă – simbol al căutării. Aveți posibilitatea să restrângeți câmpul de căutare. Cu alte cuvinte, dacă vă interesează un cuvânt prezent doar într-o carte, sau un grup de cărți, sau de la o carte până la alta, restrângeți alegând cărțile dorite.
Pentru a ajunge la introducerile cărților, întoarceți-vă la pagina principală a aplicației și accesați butonul „schița cărții”. Din nou vă apare lista cărților biblice; dați click pe cartea la a cărei introducere doriți să ajungeți.

Pentru a descărca programul PENTRU CALCULATOR, trebuie sa descărcați progrămelul de la linkul de mai jos și să urmați indicațiile care urmează pentru a-l instala corect. După ce îl descărcați, trebuie să-l instalați pe calculator, cum se instalează orice program. Odată instalat (ocupă foarte puțin spațiu), îl puteți folosi chiar și fără conexiune internet.
Cum se folosește? În meniul din partea de sus a ferestrei pe care o deschideți, sunt șase casete cu diferite opțiuni

o     în prima, numită „resurse”, trebuie să fie sigla VBRC (= Versiunea Bisericii Romano-Catolice)

o     în caseta a doua, „Biblia”, aveți posibilitatea să faceți mai multe tipuri de căutări în text. De exemplu, în căsuța „referința”, se poate căuta punând parametrii de căutare ca în exemplul acesta: 1In 3,12 sau chiar 1Ioan 3,12 (moduri valabile pentru toate cărțile Bibliei), după care dați ENTER (sau Afișează, în josul casetei). Tot aici se poate face și căutarea manuală, folosind posibilitățile „Cartea – capitol – verset”

o     În caseta a treia, „cuvântul”, pot fi căutate diferite cuvinte care apar în Biblie. Precizez că e absolut necesară folosirea diacriticelor. Altfel nu se dau rezultatele așteptate. După ce ați pus cuvântul pe care-l doriți, în caseta a șasea, „istoric” vă va apărea menționat termenul pe care-l căutați și de câte ori apare el în traducerea noastră. Trebuie ținut cont că aceste recurențe terminologice cuprind textul și notele la text. În orice caz, în fereastra mare (cea de lucru), apar pe rând toate aceste recurențe. E suficient să se folosească mausul pentru a ajunge la toate acestea. De exemplu, cuvântul „casă” apare de 274 de ori, pe când același cuvânt în formă articulată, deci „casa”, apare de 1040 de ori.

o     În caseta a patra, „copiere”, puteți copia un verset sau un text care vă interesează. Cel mai lung text care poate fi copiat este un capitol. Pentru a copia, întoarceți-vă la caseta „biblia”, căutați manual textul care vă interesează (e important doar cartea și capitolul), după care, în caseta „copiere” aveți posibilitatea de a alege câte versete doriți să copiați. După ce ați ales, dați click pe „copiază” (în josul paginii) după care, ajungând la documentul unde vreți să copiați, e suficient să dați comanda simultană „Control V sau să folosiți varianta „Paste” dând click dreapta la maus și se transportă imediat textul dorit în forma „Times New Roman” și fără numerotarea pe versete. Deci vă puteți folosi imediat  de textul dorit

o     În caseta a cincea, „referințe” se păstrează toate căutările efectuate, cu condiția să le salvați (folosiți opțiunea „salvează” din colțul dreapta, jos, al acestei casete: le salvați într-un folder personalizat și dacă veți mai avea nevoie de el vreodată, este suficient să dați click pe „adaugă” și vă trimite imediat la folderul cu termenii salvați)

o  În căsuța a șasea, „istoric”, este păstrat cuprinsul activităților efectuate. Se poate da click pe oricare dintre ele pentru a se reajunge rapid la un text deja consultat.

O ultimă precizare. Programul și aplicația biblice sunt oferite gratuit de Departamentul de Cercetare Biblică a Diecezei de Iași, cu acordul fraților în Domnul Miodrag Recheșan și Claude Căpușan care m-au ajutat – gratuit și voluntar, fapt pentru care le mulțumesc și pe această cale – la realizarea acestor materiale. Scopul este acela de a face accesibil cât mai multor oameni de bunăvoință textul Sfintei Scripturi (DV 22). Este interzisă, prin legea dreptului de autor, care aparține DCB Iași, utilizarea acestor aplicații în scopuri comerciale sau de orice altă natură lucrativă. Același lucru este valabil și când e vorba de utilizarea textelor biblice și a notelor în lucrări științifice fără precizarea sursei.

Cu speranța că și aceste materiale vor servi la răspândirea și cunoașterea mai profundă a Cuvântului lui Dumnezeu,

Pr. Eduard Patrașcu

Descarcă softul de aici