Capitolul 27

Davíd se refugiază la Gat

1 Davíd şi-a zis în sine: „Voi pieri într-o zi de mâna lui Saul. Nu este [nimic] mai bine pentru mine decât să fug în ţara filisténilor pentru ca Saul să înceteze să mă mai caute în tot teritoriul lui Israél şi [astfel] voi scăpa de mâna lui”. 2 Davíd s-a sculat, el şi cei şase sute de oameni care erau cu el, şi au trecut la Achíş, fiul lui Maoc, regele din Gat. 3 Davíd şi oamenii lui au rămas în Gat, la Achíş, fiecare la casa lui. Cu Davíd erau cele două soţii ale sale: Ahinóam din Izreél şi Abigáil, soţia lui Nabál, din Carmél. 4 I s-a spus lui Saul că Davíd a fugit la Gat şi nu l-a mai căutat.

Davíd este vasal al filisténilor

5 Davíd i-a zis lui Achíş: „Dacă am aflat har în ochii tăi, să mi se dea, te rog, un loc într-o cetate din câmpie unde să locuiesc! De ce să locuiască slujitorul tău împreună cu tine în cetatea de domnie?”. 6 Şi i-a dat Achíş [cetatea] Ţiclág în ziua aceea. Pentru aceasta a fost [cetatea] Ţiclág a regilor lui Iúda până în ziua de azi. 7 Numărul zilelor cât a locuit Davíd în câmpia filisténilor a fost de un an şi patru luni.

8 Davíd şi oamenii lui mergeau şi se năpusteau asupra celor din Gheşúr, asupra celor din Ghirzir şi asupra celor din Amaléc; căci aceştia locuiau dintotdeauna în ţinutul care e înspre Şur şi spre ţara Egiptului. 9 Davíd lovea ţara şi nu lăsa în viaţă nici bărbat, nici femeie; lua oile, boii, măgarii, cămilele, hainele, apoi se întorcea şi venea la Achíş. 10 Achíş zicea: „Unde aţi atacat astăzi?”. Davíd răspundea: „La sud de Iúda, la sud de Ierahmeél şi la sud de chenéi”. 11 Davíd nu lăsa în viaţă nici bărbat, nici femeie ca să vină la Gat, căci spunea: „să nu povestească despre noi: «Aşa făcea Davíd»!”. Aceasta era regula lui tot timpul cât a locuit în câmpia filisténilor. 12 Achíş se încredea în Davíd şi zicea: „A devenit urât de poporul lui Israél şi va fi slujitorul meu pentru totdeauna”.