Capitolul 21

Domnia lui Iorám (848 – 842 î.C.)

1 Iosafát a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat cu părinţii săi în cetatea lui Davíd. Şi a devenir rege Iorám, fiul său, în locul lui.

2 [Iorám] îi avea fraţi, fii ai lui Iosafát, pe: Azaría, Iehiél, Zaharía, Azaría, Mihael şi Şefatía. Aceştia sunt toţi fiii lui Iosafát, regele lui Israél. 3 Tatăl lor le dăduse daruri mari în argint, în aur şi în lucruri preţioase, împreună cu cetăţi fortificate în Iúda; dar domnia i-a dat-o lui Iorám, pentru că el era întâiul născut. 4 Iorám a luat în stăpânire domnia tatălui său şi s-a întărit. I-a ucis pe toţi fraţii săi cu sabia şi chiar pe [unii] dintre căpeteniile lui Israél.

5 Iorám avea treizeci şi doi de ani când a devenit rege şi a fost rege opt ani la Ierusalím. 6 El a umblat pe calea regilor lui Israél, aşa cum a făcut casa lui Aháb, căci o avea de soţie pe fiica lui Aháb. El a făcut ceea ce este rău în ochii Domnului. 7 Dar Domnul n-a voit să distrugă casa lui Davíd de dragul alianţei pe care o încheiase cu Davíd, căruia îi spusese: „Voi pune o candelă pentru fiii tăi pentru totdeauna”.

8 În zilele lui, Edóm s-a răzvrătit de sub mâna lui şi şi-a făcut un rege peste ei. 9 Iorám, tot poporul şi toate carele care erau cu el au mers [împotriva lor]. S-au ridicat noaptea şi i-au lovit pe Edóm, care îl înconjurase, şi pe căpeteniile carelor. 10 Edóm s-a răzvrătit de sub mâna lui Iúda până astăzi. Atunci s-a răzvrătit şi Libná în acelaşi timp de sub mâna lui, căci [Iorám] îl abandonase pe Domnul Dumnezeul părinţilor lor.

11 A făcut şi înălţimi pe munţii lui Iúda. I-a făcut pe locuitorii Ierusalímului să se prostitueze şi l-a amăgit pe Iúda. 12 Dar i-a ajuns o scrisoare de la Ilíe, profetul, care zicea: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Davíd, tatăl tău: «Pentru că nu ai umblat pe căile tatălui tău, Iosafát, şi pe căile lui Asá, regele lui Iúda, 13 ci ai umblat pe calea regilor lui Israél; pentru că i-ai făcut pe Iúda şi pe locuitorii Ierusalímului să se prostitueze aşa cum s-a prostituat casa lui Aháb şi pentru că i-ai ucis pe fraţii tăi, din casa tatălui tău, care erau mai buni decât tine, 14 iată, Domnul va lovi cu o mare nenorocire poporul tău, pe fiii tăi, soţiile tale şi toate bunurile tale! 15 Iar pe tine te va lovi cu o boală grea, cu o boală de măruntaie, până când, din cauza bolii, vor ieşi măruntaiele tale zi după zi»”.

16 Domnul a incitat împotriva lui Iorám duhul filisténilor şi al arabilor care sunt lângă etiopieni. 17 Au venit împotriva lui Iúda şi au năvălit asupra lui; au capturat toate bunurile care se găseau în casa regelui, chiar şi pe fiii lui şi pe soţiile lui, încât nu i-a mai rămas niciun fiu în afară de Ioaház, cel mai mic dintre fiii săi. 18 După toate acestea, Domnul l-a lovit în măruntaiele lui cu o boală fără leac. 19 Zi după zi, la doi ani de zile, i-au ieşit măruntaiele din cauza bolii şi a murit în suferinţe cumplite. Poporul său nu i-a făcut ardere [de aromate] ca arderea pentru părinţii lui.

20 Avea treizeci şi doi de ani când a devenit rege şi a fost rege opt ani la Ierusalím. A murit fără să fie regretat. L-au îngropat în cetatea lui Davíd, dar nu în mormintele regilor.