Capitolul 13

Împotriva profeților falși

1 Cuvântul Domnului a fost către mine: 2 „Fiul omului, profeţeşte către profeții lui Israél și spune-le celor care profețesc din inima lor: ascultați cuvântul Domnului!”. 3 Așa vorbește Domnul Dumnezeu: „Vai de profeții fără minte, care umblă după duhul lor, fără să fi văzut [nimic]! 4 Ca vulpile în pustiuri sunt profeții tăi, Israél!

5 Voi nu ați urcat prin spărturi și nu ați ridicat un zid în jurul casei lui Israél ca să stea în picioare în bătălie în ziua Domnului. 6 Au avut viziuni false și spun ghicitori mincinoase – oracolul Domnului – dar Domnul nu i-a trimis, cu toate că ei așteptau să se împlinească cuvântul lor. 7 Oare nu sunt viziunile voastre înșelătoare și oare nu spuneți ghicitori mincinoase? Și totuși spuneți: «Oracolul Domnului», dar eu nu am vorbit.

8 De aceea, așa spune Domnul Dumnezeu: Pentru că spuneți ceea ce este fals și viziunile voastre sunt mincinoase, de aceea, iată, eu sunt împotriva voastră – oracolul Domnului Dumnezeu. 9 Mâna mea va fi împotriva profeților care au viziuni false și [spun] ghicitori mincinoase în sfatul poporului meu: nu vor fi înscriși în scrierea casei lui Israél și nu vor intra în pământul lui Israél. Și veți ști că eu sunt Domnul Dumnezeu. 10 Pentru că l-au înșelat pe poporul meu, zicând: «Va fi pace», dar pacea nu este. Se construiește un zid, iar ei îl acoperă cu tencuială. 11 Spune-le celor care acoperă cu tencuială că va cădea! Va fi o ploaie torențială și voi veți cădea ca niște pietre de grindină și va izbucni un vânt de furtună. 12 Iată, zidul se prăbușește. Oare nu vi se va zice: «Unde este tencuiala cu care ați tencuit»? 13 De aceea, așa spune Domnul Dumnezeu: «Voi face să izbucnească un vânt de furtună în furia mea, va fi o ploaie torențială în mânia mea și piatră de grindină în mânia [mea] ca să nimicească». 14 Voi dărâma zidul pe care l-ați acoperit cu tencuială și-l voi doborî la pământ. I se vor descoperi temeliile și va cădea, iar voi veți fi terminați în mijlocul lui: veți cunoaște că eu sunt Domnul.

15 Îmi voi potoli mânia împotriva zidului și a celor care l-au acoperit cu tencuială și vă voi spune: «Nu este zid și nici cine să-l acopere cu tencuială», 16 adică profeții lui Israél care profețesc către Ierusalím și au viziuni pentru el, viziuni de pace, și nu este pace – oracolul Domnului Dumnezeu.

Profetesele false

17 Iar tu, fiul omului, îndreaptă-ți fața împotriva fiicelor poporului tău care profețesc din inima lor și profețește împotriva lor! 18 Spune: așa vorbește Domnul Dumnezeu: «Vai de cele care cos benzi pe orice încheietură a mâinii și fac acoperăminte pe vârful oricărei înălțimi ca să vâneze suflete! Veți vâna voi oare sufletele poporului meu și sufletele voastre vor trăi? 19 Voi mă profanați în poporul meu pentru niște pumni de orz și pentru câteva firimituri de pâine, ca să faceți să moară sufletele care nu ar trebui să moară și să faceți să trăiască sufletele care nu ar trebui să trăiască, mințindu-l pe poporul meu care ascultă minciuni».

20 De aceea, așa vorbește Domnul Dumnezeu: «Benzile cu care ați vânat sufletele ca pe niște păsări le voi rupe de pe brațele voastre și voi lăsa libere sufletele, sufletele pe care voi le-ați vânat ca pe niște păsări». 21 Voi rupe acoperămintele și voi salva poporul meu din mâinile voastre, ca să nu mai fie pradă în mâinile voastre, și veți cunoaște că eu sunt Domnul.

22 Pentru că ați umilit inima celui drept cu minciună când eu nu am chinuit-o și ați întărit mâna celui nelegiuit ca să nu se întoarcă de la calea lui cea rea și să trăiască, 23 de aceea nu veți mai avea viziuni false și nu veți mai ghici ghicitori. Voi salva poporul meu din mâinile voastre și veți cunoaște că eu sunt Domnul”.